- 0 Polubienia
- 0 / 5
Składniki:
- 6 małych (najlepiej młodych) marchewek
- 1/2 białej rzodkwi lub kalarepki
- 2 łodygi selera naciowego
- garść włoskich orzechów
- 100 g rolady z koziego sera
- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 4 łyżki syropu klonowego
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Marchew obierz, pokrój wzdłuż na pół albo na ćwiartki (w zależności od wielkości marchewki).
- Pokrojoną marchew wrzuć do rondla z gotującą się wodą, blanszuj przez 5 minut, odcedź i odsącz na papierowym ręczniku.
- Rzodkiew lub kalarepkę obierz o pokrój w cienkie plasterki.
- Z selera usuń żyłki i pokrój w cienkie plasterki.
- Warzywa ułóż na talerzu, posyp pokruosznymi w dłoniach orzechami. Na to wyłóż plasterki koziego sera.
- Całość skrop olejem z pestek dyni i syropem klonowym.
- Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki:
- Orzechy włoskie możesz uprażyć przed dodaniem do sałatki – dzięki temu zyskają ciekawszy smak.
Żródło przepisu:
Mniam